Általános infók · Egyenleglekérdezés · Útmutató · Sajtószoba · Pénztári ágazatok · Tagsági viszony igazolás
MNB fogyasztóvédelem
 


 
Ne ijedjünk meg, ha éppen veszteséges a portfóliónk
2022-07-26

Az idén az első félévben a legtöbb nyugdíjpénztári portfólió, így a Vasutas Nyugdíjpénztáré is, a tőke- és pénzpiaci nehezített pályán negatív teljesítményt ért el, de nem szabad ezért pánikba esnünk.

 

A nyugdíjpénztár hosszútávú befektetés, és a számok azt mutatják, hogy a megfelelő hozamba általában belesimulnak a rövidtávú visszaesések.

 

A háború, az infláció, az energiaválság és a kötvényhozamok emelkedése negatív hatással van a pénzpiacokra. Minden befektetést érintenek ezek a történelemben korábban egymáshoz időben soha ilyen közel nem álló események, de részvényt és kötvényt hasonló arányban tartó kiegyensúlyozott és klasszikus névre hallgató portfólióknak is általában 2 és 10 százalék közötti a mínuszuk.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók többsége, különösen a konzervatív és kiegyensúlyozott portfóliók, 10-15 éves időtávon hozzák a papírformát, és infláció felett általában 2-3 százalékos reálhozamot produkálnak.

A 2021-es adatok alapján a Vasutas Nyugdíjpénztár bruttó 10 éves hozamrátája 5,59, a nettó 10 éves hozamrátája 5,25%, a bruttó 15 éves hozamrátája 5,23%, a nettó hozamrátája 4,90% volt. 

« Vissza